Knowledge

က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းသလို အရသာလည္း ဆန္းတဲ့ မုန္လာဥနီ ဆႏြင္းမကင္းနဲ႕ သီဟိုဠ္ေစ႔ငွက္ေပ်ာဆႏြင္းမကင္း

Zawgyi Font:

မုန္လာဥနီ ဆႏြင္းမကင္း

Image may contain: food

Photo : Ei San Homemade Inspiration

ဒီတခါေတာ့ မ်က္စိအားေကာင္းေစတဲ့ မုုန္လာဥနီေလးကိုု ဆႏြင္းမကင္းလုုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။ အိစံရဲ ့ျပဳလုုပ္နည္းမွာေတာ့ မုုန္လာဥနီေလးေတြကိုု ပိုုေမြွးေအာင္လိုု ့ေထာပတ္နဲ ့မီးဖိုုေပၚမွာအရင္ေလွာ္ပါတယ္။ အရည္ေလးေတြလဲ ေျခာက္သြားျပီး ပိုေမႊးေစပါတယ္။ လုုပ္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

 

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား(7″ x 11″တဘန္းစာ)

၁။ မုုန္လာဥနီ (carrot)- ၂ ေပါင္ (သိုု ့) ၅၀ သား

၂။ အုုံးႏိုု ့(coconut milk)- ၄၀၀ ml

၃။ သျကား (sugar)- ထမင္းစားဇြန္း ၁၄ ဇြန္း

၄။ ႏိုု ့ဆီ (sweet condensed milk)- ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း

၅။ ဆား (salt)- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ

၆။ ေရြွၾကည္(semolina)- ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း

၇။ ဂ်ံဳ (all-purpose flour)- ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း

၈။ ဆီ (cooking oil)- ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း

၉။ ေထာပတ္ (butter)- ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း

၁၀။ အုုံးသီးျခစ္ဖတ္ (shredded coconut)- ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း

၁၁။ ဘိန္းေစ့ (poppy seeds)- အနည္းငယ္

( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon= 15 ml )

( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

 

ျပဳလုုပ္နည္း

၁။ မုုန္လာဥနီကိုု သန္ ့စင္ျပီး ျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ထားပါ။

၂။ ထိုု ့ေနာက္ဒယ္အိုုးထဲကိုု ေထာပတ္၊ဆီ၊မုုန္လာဥနီထည့္ျပီး မုုန္လာဥနီမွအရည္မ်ားေျခာက္ျပီးဆီျပန္လာသည္အထိေလွာ္ပါ။

၃။ ဆီထြက္လာေသာမုုန္လာဥနီမ်ားကိုု ဇလုုံတခုုထဲထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဘိန္းေစ့မွလြဲျပီး အျခားပါဝင္ပစၥည္းမ်ားထည့္ရ်္ သၾကားမ်ားေပ်ာ္ျပီး သမသြားေအာင္အထိ နယ္ပါ။

၄။ ေထာပတ္သုုပ္ထားေသာ ဘန္းထဲကိုု နယ္ထားေသာ မုုန္ ့နွစ္မ်ားထည့္ျပီးမ်က္နွာျပင္ညီေအာင္ညွိပါ။ ျပီးလွ်င္အေပၚမွဘိန္းေစ့ျဖဴးပါ။

၅။ အပူခ်ိန္ 350’F (180’C )တြင္ အပူေပးထားေသာ မုုန္ ့ဖုုတ္စက္ (oven )ထဲတြင္ အထက္မီးေအာက္မီးျဖင့္ ၁ နာရီဖုုတ္ပါ။

၆။ ထိုု ့ေနာက္မုုန္လာဥနီဆႏြင္းမကင္းကိုု အေအးခံရ်္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္အစားလွီးျဖတ္ျပီး သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

 

သီဟိုဠ္ေစ႔ငွက္ေပ်ာဆႏြင္းမကင္း

Image may contain: 1 person, food

Photo : Ei San Homemade Inspiration

ငွက္ေပ်ာသီးခ်ိစ္ဆႏြင္းမကင္းလုုပ္ျပီးေတာ့ သီဟိုုဠ္ေစ႔ေလးနဲ႔လုုပ္ၾကည့္မယ္ဆိုုျပီးလုုပ္ၾကည့္လုိက္ပါတယ္။ သီဟိုုဠ္ေစ႔နဲ႔ကက်ေတာ့ ဆိမ္႔ေနတဲ႔အျပင္ သီဟုုိဠ္ေစ႔အနံေလးမသိမသာနဲ႔ေမႊးေနတာလဲေတြ႔ရပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

 

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (ဘန္းအျကီး ၁ ဘန္းစာ)

၁။ သီးေမြွး ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္မွည့္ – ၈ လုံး (သို ့) ေသးရင္ ၉ လုံး

၂။ အုံးသီးဖတ္ – ၁ ခြက္

၃။ ေရြွျကည္ – ၁ ခြက္

၄။ ဂ်ံဳ မွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း

၅။ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ Top သီဟိုုဠ္ေစ႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း

၆။ သျကား – ၁ ခြက္ ခြဲ

၇။ ဆား -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္

၈။ အုံးနို ့- ၄၀၀ ml

၉။ ေထာပတ္ – ထမင္းစားဇြန္ ၈ ဇြန္း (သို ့) ခြက္ တ ၀က္

၁၀။ ဘိန္းေစ့ – အနည္းငယ္

၁၁။ စားေသာဆိုးေဆး အနီေ၇ာင္ – ၄ စက္ (သို့) ၅ စက္ (ေလ်ာ့ထည့္လို ့လဲရပါတယ္။မထည့္လို ့လဲရပါတယ္။)

( ၁ခြက္ = 240 ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း) ( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon= 15 ml ) ( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

 

ျပဳလုပ္နည္း

၁။ ငွက္ေပ်ာသီးကို လက္ျဖင့္ ေျခပါ။ (အရမ္းေက်ရန္မလိုပါ။)

၂။ blender ထဲသို ့အုံးသီးဖတ္၊ ေထာပတ္ နွင့္ အုံးနို ့၊သၾကား၊ဆားတိုု႔ကို ထည့္ရ်္ ေမြွပါ။

၃။ ဇလုံ တခုထဲတြင္ ငွက္ေပ်ာသီး ၊ ေျခထားေသာအုံးသီးဖတ္ အႏွစ္၊ ေရြွျကည္၊ ဂ်ံဳမွဳန္ ့၊ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ Top သီဟိုုဠ္ေစ႔အမႈန္႔၊ ဆိုးေဆး အနီေ၇ာင္တို ့ကိုေရာရ်္ သမေအာင္ေမြွပါ။

၄။ မုန္ ့ဖုတ္မည့္ ဗန္းထဲကို ဆီ (သို ့) ေထာပတ္သုတ္ထားပါ။ ထို ဗန္းထဲသို ့မုန္ ့အနွစ္မ်ားကို ထည့္ျပီး အေပၚမွ ဘိန္းေစ ့မ်ားကို ျဖဴးေပးပါ။

၅။ ၃၅၀’F (175’C) မွာ အပူေပးထားေသာ oven ထဲတြင္ ၁ နာရီ ထည့္ဖုတ္ပါ။ အေအးခံရ်္ ျကိုက္နွစ္သက္ရာ အရြယ္ ျဖတ္ရ်္ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္။

 

Source : Ei San Homemade Inspiration

 

Unicode Font:

မုန်လာဥနီ ဆနွင်းမကင်း

ဒီတခါတော့ မျက်စိအားကောင်းစေတဲ့ မုုန်လာဥနီလေးကိုု ဆနွင်းမကင်းလုုပ်စားကြရအောင်နော်။ အိစံရဲ ့ပြုလုုပ်နည်းမှာတော့ မုုန်လာဥနီလေးတွေကိုု ပိုုမွှေးအောင်လိုု ့ထောပတ်နဲ ့မီးဖိုုပေါ်မှာအရင်လှော်ပါတယ်။ အရည်လေးတွေလဲ ခြောက်သွားပြီး ပိုမွှေးစေပါတယ်။ လုုပ်ကြည့်ရအောင်နော်။

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ(7″ x 11″တဘန်းစာ)

၁။ မုုန်လာဥနီ (carrot)- ၂ ပေါင် (သိုု ့) ၅၀ သား

၂။ အုုံးနိုု ့(coconut milk)- ၄၀၀ ml

၃။ သကြား (sugar)- ထမင်းစားဇွန်း ၁၄ ဇွန်း

၄။ နိုု ့ဆီ (sweet condensed milk)- ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း

၅။ ဆား (salt)- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုုံတပုုံ

၆။ ရွှေကြည်(semolina)- ထမင်းစားဇွန်း ၈ ဇွန်း

၇။ ဂျုံ (all-purpose flour)- ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း

၈။ ဆီ (cooking oil)- ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း

၉။ ထောပတ် (butter)- ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း

၁၀။ အုုံးသီးခြစ်ဖတ် (shredded coconut)- ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း

၁၁။ ဘိန်းစေ့ (poppy seeds)- အနည်းငယ်

( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon= 15 ml )

( လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

ပြုလုုပ်နည်း

၁။ မုုန်လာဥနီကိုု သန် ့စင်ပြီး ခြစ်ဖြင့် ခြစ်ထားပါ။

၂။ ထိုု ့နောက်ဒယ်အိုုးထဲကိုု ထောပတ်၊ဆီ၊မုုန်လာဥနီထည့်ပြီး မုုန်လာဥနီမှအရည်များခြောက်ပြီးဆီပြန်လာသည်အထိလှော်ပါ။

၃။ ဆီထွက်လာသောမုုန်လာဥနီများကိုု ဇလုုံတခုုထဲထည့်ပါ။ ထိုု ့နောက် ဘိန်းစေ့မှလွဲပြီး အခြားပါဝင်ပစ္စည်းများထည့်ရျ် သကြားများပျော်ပြီး သမသွားအောင်အထိ နယ်ပါ။

၄။ ထောပတ်သုုပ်ထားသော ဘန်းထဲကိုု နယ်ထားသော မုုန် ့နှစ်များထည့်ပြီးမျက်နှာပြင်ညီအောင်ညှိပါ။ ပြီးလျှင်အပေါ်မှဘိန်းစေ့ဖြူးပါ။

၅။ အပူချိန် 350’F (180’C )တွင် အပူပေးထားသော မုုန် ့ဖုုတ်စက် (oven )ထဲတွင် အထက်မီးအောက်မီးဖြင့် ၁ နာရီဖုုတ်ပါ။

၆။ ထိုု ့နောက်မုုန်လာဥနီဆနွင်းမကင်းကိုု အအေးခံရျ် ကြိုက်နှစ်သက်ရာအရွယ်အစားလှီးဖြတ်ပြီး သုုံးဆောင်နိုုင်ပါပြီရှင်။

သီဟိုဠ်စေ့ငှက်ပျောဆနွင်းမကင်း

ငှက်ပျောသီးချိစ်ဆနွင်းမကင်းလုုပ်ပြီးတော့ သီဟိုုဠ်စေ့လေးနဲ့လုုပ်ကြည့်မယ်ဆိုုပြီးလုုပ်ကြည့်လိုက်ပါတယ်။ သီဟိုုဠ်စေ့နဲ့ကကျတော့ ဆိမ့်နေတဲ့အပြင် သီဟုုိဠ်စေ့အနံလေးမသိမသာနဲ့မွှေးနေတာလဲတွေ့ရပါတယ်။ လုုပ်စားကြည့်ရအောင်နော်။

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ (ဘန်းအကြီး ၁ ဘန်းစာ)

၁။ သီးမွှေး ငှက်ပျောသီးမှည့်မှည့် – ၈ လုံး (သို ့) သေးရင် ၉ လုံး

၂။ အုံးသီးဖတ် – ၁ ခွက်

၃။ ရွှေကြည် – ၁ ခွက်

၄။ ဂျုံ မှုန် ့- ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း

၅။ ညက်နေအောင်ထောင်းထားသော Top သီဟိုုဠ်စေ့ – ထမင်းစားဇွန်း ၈ ဇွန်း

၆။ သကြား – ၁ ခွက် ခွဲ

၇။ ဆား -လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ ဝက်

၈။ အုံးနို ့- ၄၀၀ ml

၉။ ထောပတ် – ထမင်းစားဇွန် ၈ ဇွန်း (သို ့) ခွက် တ ဝက်

၁၀။ ဘိန်းစေ့ – အနည်းငယ်

၁၁။ စားသောဆိုးဆေး အနီရောင် – ၄ စက် (သို့) ၅ စက် (လျော့ထည့်လို ့လဲရပါတယ်။မထည့်လို ့လဲရပါတယ်။)

( ၁ခွက် = 240 ml = ရိုးရိုးကော်ဖီခွက် ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း) ( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon= 15 ml ) ( လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

ပြုလုပ်နည်း

၁။ ငှက်ပျောသီးကို လက်ဖြင့် ခြေပါ။ (အရမ်းကျေရန်မလိုပါ။)

၂။ blender ထဲသို ့အုံးသီးဖတ်၊ ထောပတ် နှင့် အုံးနို ့၊သကြား၊ဆားတိုု့ကို ထည့်ရျ် မွှေပါ။

၃။ ဇလုံ တခုထဲတွင် ငှက်ပျောသီး ၊ ခြေထားသောအုံးသီးဖတ် အနှစ်၊ ရွှေကြည်၊ ဂျုံမှုန် ့၊ ညက်နေအောင်ထောင်းထားသော Top သီဟိုုဠ်စေ့အမှုန့်၊ ဆိုးဆေး အနီရောင်တို ့ကိုရောရျ် သမအောင်မွှေပါ။

၄။ မုန် ့ဖုတ်မည့် ဗန်းထဲကို ဆီ (သို ့) ထောပတ်သုတ်ထားပါ။ ထို ဗန်းထဲသို ့မုန် ့အနှစ်များကို ထည့်ပြီး အပေါ်မှ ဘိန်းစေ ့များကို ဖြူးပေးပါ။

၅။ ၃၅၀’F (175’C) မှာ အပူပေးထားသော oven ထဲတွင် ၁ နာရီ ထည့်ဖုတ်ပါ။ အအေးခံရျ် ကြိုက်နှစ်သက်ရာ အရွယ် ဖြတ်ရျ် သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီရှင်။

Source : Ei San Homemade Inspiration

Comment here