Celebrity

ပြဲလယ္တည့္သလို လူၾကိဳက္လဲ မ်ားတဲ့ မုန္႔ကြ်ဲသည္းနဲ႕ မုန္႔ဆမ္းဆႏြင္းမကင္း

Zawgyi Font:

မုုန္႔ကြ်ဲသည္း

Image may contain: food

Photo : Ei San Homemade Inspiration

လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႔ မုုန္႔ကြ်ဲသည္းလုုပ္စားမလား။ ကေလးေကာ လူၾကီးေတြအတြက္ သင္႔ေတာ္တဲ႔ မုုန္႔ေလးပါ။ လြယ္ကူျပီး စားေကာင္းတာမိုု႔လက္မလြတ္သင္႔ပါဘူး။ လြယ္ကူတဲ့ မုန္႕လုပ္နည္းေလးမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးတဲ့ မအိစံရဲ႕ နည္းလမ္းေကာင္းေလးနဲ႕ လုပ္စားၾကေနာ္။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ ဆန္စိမ္းမႈန္႔ – ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း

၂။ ကြမ္းယာမွာထည့္တဲ႔ စားထုုံး (lime stone) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္

၃။ ေရ – ၁ လီတာ

၅။ ေညာင္ေစးက်ေအာင္ၾကိဳထားေသာ ထန္းလ်က္ရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း

၆။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ

၇။ ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း

၈။ အုုံးသီးျခစ္ဖတ္

ျပဳလုုပ္နည္း

၁။ ထုုံးကိုု ေရ၁ လီတာထဲထည့္ျပီး ၾကက္ဥခေလာက္တံျဖင္႔နာနာခေလက္ပါ။ ျပီးရင္ အနည္းဆုုံး ၈ နာရီခန္႔ ထားပါ။

၂။ ထုုံးကိုု ၈ နာရီခန္႔ေရစိမ္ျပီးရင္ အေပၚထုုံးရည္ၾကည္ကိုု ၇၅၀ မီလီလီတာကိုု ယူပါ။ (ထုုံးရည္ၾကည္ယူလွ်င္ စိမ္ထားတဲ႔ ဇလုုံကိုု ေဘးေစာင္းျပီး ေရကိုုအျခားခြက္ထဲကိုု ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းယူပါ။ ထုုံးရည္ကုုိ ခပ္ျပီးမယူရပါ။ ခပ္ျပီးယူရင္ထုုံးေတြပါလာတတ္ပါတယ္။)

၃။ ဇလုုံတခုုထဲမွာ ဆန္စိမ္းမႈန္႔၊ ထုုံးရည္ၾကည္ ၇၅၀ မီလီလီတာ၊ ဆား၊ ထန္းလ်က္ရည္၊ ဆီတိုု႔ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။

၄။ ထုုိ႔ေနာက္ မကပ္တဲ႔ အိုုးထဲကိုု ေဖ်ာ္ထားေသာ အရည္မ်ားထည့္ရ်္ အပူေပးပါ။

၅။ အပူေပးထားေသာအိုုးကိုု အဆက္မပ်က္ေမႊေပးပါ။ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ေမႊျပီးလွ်င္ ပုုံမွာျပထားသလိုုပ်စ္လာပါလိမ့္မည္။

၆။ ပုုံမွာျပထားသလိုုပ်စ္လာလွ်င္ ဆီသုုတ္ထားေသာ မုုန္႔ထည့္အေအးခံမည့္ ထဲကိုုထည့္ပါ။ ထိုု႔ေနာက္အေအးခံပါ။

၇။ လုုံးဝေအးသြားလွ်င္ ၾကိဳက္နွစ္သက္သလိုုလွီးရ်္ အုုံးသီးျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

 

မုုန္႔ဆမ္းဆႏြင္းမကင္း

Image may contain: food

Photo : Ei San Homemade Inspiration

မုုန္႔ဆမ္းကိုုေမႊးေနေအာင္ေလွာ္ျပီး ျပဳလုုပ္ထားတဲ႔ဆႏြင္းမကင္းေလးပါ။ မုုန္႔ဆမ္းၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ေကာ ဆႏြင္းမကင္းၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ပါ သင္႔ေတာ္တဲ႔ဆႏြင္းမကင္းတမ်ိဳးပါ။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

 

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ မုုန္႔ဆမ္းအဖတ္ – ၂ ခြက္ခြဲ

၂။ အုုန္းသီးဖတ္ – ၁ ခြက္

၃။ ႏိုု႔စိမ္း – ၁ ဗူး

၄။ အုုန္းႏိုု႔ – ၁ ဗူး (၄၀၀ ml)

၅။ သၾကား – ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း

၆။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ

၇။ စပ်စ္သီးေျခာက္ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း

၈။ Top သီဟိုုဌ္ေစ႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း

၁၀။ ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း

၁၁။ ေထာပတ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း

(၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)

( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)

(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

 

ျပဳလုုပ္နည္း

၁။ သီဟိုုဌ္ေစ႔ကိုုမညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။

၂။ ဒယ္အိုုးၾကီးၾကီးတခုုထဲကိုု မုုန္႔ဆမ္းအဖတ္မ်ားထည့္ရ်္ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔အညိဳေရာင္သမ္းလာသည္အထိေလွာ္ပါ။ အညိဳေရာင္သမ္းလာလွ်င္မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။

၃။ မုုန္႔ဆမ္းထည္႔ထားေသာ ဒယ္အိုုးထဲကိုု အုုန္းသီးဖတ္၊ ႏိုု႔စိမ္း၊ အုုန္းႏိုု႔၊ သၾကား၊ ဆား၊ ဆီ၊ေထာပတ္တိုု႔ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္ေမႊပါ။

၄။ ထိုု႔ေနာက္မီးဖိုုေပၚျပန္တည္ရ်္ ဆီျပန္လာသည္အထိအဆက္မျပတ္ေမႊပါ။ ဆီျပန္လာလွ်င္မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ သီဟိုုဌ္ေစ႔ႏွင့္ စပ်စ္သီးေျခာက္တိုု႔ကိုုထည့္ေမႊျပီးမီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ (ဆီျပန္ျပန္ခ်င္းမီးဖိုုေပၚမွခ်တာအေကာင္းဆုုံးပါ။ အရမ္းေျခာက္ေနေအာင္ျပဳလုုပ္လွ်င္ဆႏြင္းမကင္းလုုပ္တဲ႔အခ်ိန္မွာဖြာထြက္တတ္ပါတယ္။)

၅။ ၈ လက္မ ပတ္လည္ ေလးေထာင့္ကန္ထဲကိုု ဆီျပန္ေအာင္ေမႊထားေသာ မုုန္႔ဆမ္းအနွစ္မ်ားကိုုဖိထည့္ျပီး မ်က္ႏွာျပင္ညွိပါ။

၆။ အပူခ်ိန္ ၃၅၀’F (180’C) မွာအပူေပးထားေသာ Oven ထဲကိုုထည့္ရ်္ ထိုုအပူခ်ိန္ျဖင့္ နာရီဝက္ခန္႔ထည့္ဖုုတ္ပါ။

၇။ ျပီးလွ်င္ မုန္႔ကိုုလုုံးဝအေအးခံျပီးမွ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္ကိုုလွီးရ်္သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္

 

Source : Ei San Homemade Inspiration

 

Unicode Font:

မုုန့်ကျွဲသည်း

လွယ်လွယ်ကူကူနဲ့ မုုန့်ကျွဲသည်းလုုပ်စားမလား။ ကလေးကော လူကြီးတွေအတွက် သင့်တော်တဲ့ မုုန့်လေးပါ။ လွယ်ကူပြီး စားကောင်းတာမိုု့လက်မလွတ်သင့်ပါဘူး။ လွယ်ကူတဲ့ မုန့်လုပ်နည်းလေးများကို ဖော်ပြပေးတဲ့ မအိစံရဲ့ နည်းလမ်းကောင်းလေးနဲ့ လုပ်စားကြနော်။

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ

၁။ ဆန်စိမ်းမှုန့် – ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း

၂။ ကွမ်းယာမှာထည့်တဲ့ စားထုုံး (lime stone) – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်

၃။ ရေ – ၁ လီတာ

၅။ ညောင်စေးကျအောင်ကြိုထားသော ထန်းလျက်ရည် – ထမင်းစားဇွန်း ၈ ဇွန်း

၆။ ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုုံတပုုံ

၇။ ဆီ – ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း

၈။ အုုံးသီးခြစ်ဖတ်

ပြုလုုပ်နည်း

၁။ ထုုံးကိုု ရေ၁ လီတာထဲထည့်ပြီး ကြက်ဥခလောက်တံဖြင့်နာနာခလေက်ပါ။ ပြီးရင် အနည်းဆုုံး ၈ နာရီခန့် ထားပါ။

၂။ ထုုံးကိုု ၈ နာရီခန့်ရေစိမ်ပြီးရင် အပေါ်ထုုံးရည်ကြည်ကိုု ၇၅၀ မီလီလီတာကိုု ယူပါ။ (ထုုံးရည်ကြည်ယူလျှင် စိမ်ထားတဲ့ ဇလုုံကိုု ဘေးစောင်းပြီး ရေကိုုအခြားခွက်ထဲကိုု ဖြည်းဖြည်းချင်းလောင်းယူပါ။ ထုုံးရည်ကုုိ ခပ်ပြီးမယူရပါ။ ခပ်ပြီးယူရင်ထုုံးတွေပါလာတတ်ပါတယ်။)

၃။ ဇလုုံတခုုထဲမှာ ဆန်စိမ်းမှုန့်၊ ထုုံးရည်ကြည် ၇၅၀ မီလီလီတာ၊ ဆား၊ ထန်းလျက်ရည်၊ ဆီတိုု့ကိုုထည့်ရျ် သမအောင်လုုပ်ပါ။

၄။ ထုုိ့နောက် မကပ်တဲ့ အိုုးထဲကိုု ဖျော်ထားသော အရည်များထည့်ရျ် အပူပေးပါ။

၅။ အပူပေးထားသောအိုုးကိုု အဆက်မပျက်မွှေပေးပါ။ ၁၅ မိနစ်လောက်မွှေပြီးလျှင် ပုုံမှာပြထားသလိုုပျစ်လာပါလိမ့်မည်။

၆။ ပုုံမှာပြထားသလိုုပျစ်လာလျှင် ဆီသုုတ်ထားသော မုုန့်ထည့်အအေးခံမည့် ထဲကိုုထည့်ပါ။ ထိုု့နောက်အအေးခံပါ။

၇။ လုုံးဝအေးသွားလျှင် ကြိုက်နှစ်သက်သလိုုလှီးရျ် အုုံးသီးဖြူးပြီး သုုံးဆောင်နိုုင်ပါပြီရှင်။

မုုန့်ဆမ်းဆနွင်းမကင်း

မုုန့်ဆမ်းကိုုမွှေးနေအောင်လှော်ပြီး ပြုလုုပ်ထားတဲ့ဆနွင်းမကင်းလေးပါ။ မုုန့်ဆမ်းကြိုက်သူများအတွက်ကော ဆနွင်းမကင်းကြိုက်သူများအတွက်ပါ သင့်တော်တဲ့ဆနွင်းမကင်းတမျိုးပါ။ လုုပ်စားကြည့်ရအောင်နော်။

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ

၁။ မုုန့်ဆမ်းအဖတ် – ၂ ခွက်ခွဲ

၂။ အုုန်းသီးဖတ် – ၁ ခွက်

၃။ နိုု့စိမ်း – ၁ ဗူး

၄။ အုုန်းနိုု့ – ၁ ဗူး (၄၀၀ ml)

၅။ သကြား – ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း

၆။ ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုုံတပုုံ

၇။ စပျစ်သီးခြောက် – ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း

၈။ Top သီဟိုုဌ်စေ့ – ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း

၁၀။ ဆီ – ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း

၁၁။ ထောပတ် – ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း

(၁ ခွက် = 240ml = ၇ိုုးရိုုးကော်ဖီခွက် ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း)

( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)

(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

ပြုလုုပ်နည်း

၁။ သီဟိုုဌ်စေ့ကိုုမညက်တညက်ထောင်းထားပါ။

၂။ ဒယ်အိုုးကြီးကြီးတခုုထဲကိုု မုုန့်ဆမ်းအဖတ်များထည့်ရျ် မီးပြင်းပြင်းနဲ့အညိုရောင်သမ်းလာသည်အထိလှော်ပါ။ အညိုရောင်သမ်းလာလျှင်မီးဖိုုပေါ်မှချပါ။

၃။ မုုန့်ဆမ်းထည့်ထားသော ဒယ်အိုုးထဲကိုု အုုန်းသီးဖတ်၊ နိုု့စိမ်း၊ အုုန်းနိုု့၊ သကြား၊ ဆား၊ ဆီ၊ထောပတ်တိုု့ကိုုထည့်ရျ် သမအောင်မွှေပါ။

၄။ ထိုု့နောက်မီးဖိုုပေါ်ပြန်တည်ရျ် ဆီပြန်လာသည်အထိအဆက်မပြတ်မွှေပါ။ ဆီပြန်လာလျှင်မညက်တညက်ထောင်းထားသော သီဟိုုဌ်စေ့နှင့် စပျစ်သီးခြောက်တိုု့ကိုုထည့်မွှေပြီးမီးဖိုုပေါ်မှချပါ။ (ဆီပြန်ပြန်ချင်းမီးဖိုုပေါ်မှချတာအကောင်းဆုုံးပါ။ အရမ်းခြောက်နေအောင်ပြုလုုပ်လျှင်ဆနွင်းမကင်းလုုပ်တဲ့အချိန်မှာဖွာထွက်တတ်ပါတယ်။)

၅။ ၈ လက်မ ပတ်လည် လေးထောင့်ကန်ထဲကိုု ဆီပြန်အောင်မွှေထားသော မုုန့်ဆမ်းအနှစ်များကိုုဖိထည့်ပြီး မျက်နှာပြင်ညှိပါ။

၆။ အပူချိန် ၃၅၀’F (180’C) မှာအပူပေးထားသော Oven ထဲကိုုထည့်ရျ် ထိုုအပူချိန်ဖြင့် နာရီဝက်ခန့်ထည့်ဖုုတ်ပါ။

၇။ ပြီးလျှင် မုန့်ကိုုလုုံးဝအအေးခံပြီးမှ ကြိုက်နှစ်သက်ရာအရွယ်ကိုုလှီးရျ်သုုံးဆောင်နိုုင်ပါပြီရှင်

Source : Ei San Homemade Inspiration

Comment here