Health

အစားအေသာက္ေတြကုိ မွန္ကန္စြာ သိမ္းဆည္းတတ္ဖုိ႔ နည္းလမ္းမ်ားကို ေဖာ္ၿပေပးလိုက္ပါတယ္…..

Zawgyi Font :

ကြ်န္ေတာ္တုိ႔ဟာ အစားအစာေတြကို အကုန္လုံး ေရခဲေသတၱာထဲမွာပဲ သိမ္းဆည္းေလ့ရိွၾကပါတယ္။ အသီးအႏွံေတြ၊ ခ်ိဳခ်ဥ္ေတြ၊ အသားငါးေတြ၊ ေခ်ာကလတ္ေတြနဲ႔ ေပါင္မုန္႔ေတြ အကုန္ အကုန္ ေစ်းဝယ္ၿပီး ျပန္လာရင္ လြယ္လင့္တကူပဲ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားလုိက္ၾကပါတယ္။

ဒီလုိ လြယ္လင့္တကူ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားျခင္းဟာ တခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ေတြအတြက္ ေကာင္းတဲ့ အရာတစ္ခုေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ မိမိခ်က္ျပဳတ္ရမယ့္ အစားအေသာက္ေတြကုိ မွန္ကန္စြာ သိမ္းဆည္းႏိုင္ဖုိ႔ နည္းလမ္းမ်ားကုိ လမ္းညႊန္လုိက္ပါတယ္။

အရည္ရႊမ္းသစ္သီးမ်ားကိုေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းမထားဘဲ ဒီအတုိင္း ေၾကာင္အိမ္ထဲမွာ သိမ္းထားသင့္ပါတယ္။ လိေမၼာ္သီးလုိမ်ိဳး သစ္သီးမ်ိဳးဟာ အပူခ်ိန္နိမ့္တဲ့ အေနအထားမွာ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ သိမ္းဆည္းထားပါက လိေမၼာ္သီးရဲ႕ အရသာဟာ ေလ်ာ့က်သြားၿပီး အရသာမရိွတာေတြလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အက်ိဳးရတာ နည္းေစပါလိမ့္မယ္။

ထာပတ္သီး

ေထာပတ္သီးမ်ားကုိ ထိန္းသိမ္းရတာ ခက္မယ္ထင္ပါတယ္။ တကယ္လုိ႔ အသီးေတြဟာ မွည့္ေနၿပီဆုိရင္ ျမန္ျမန္ပုပ္သိုးမသြားေအာင္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားႏိုင္ပါတယ္။ တကယ္လုိ႔ မမွည့္ေသးဘဲ အစိမ္းပဲရိွေနတယ္ဆုိရင္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ မထားသင့္ပါဘူး။ ဘာလုိ႔လဲဆိုေတာ့ ေထာပတ္သီးမ်ားကုိ မမွည့္ေသးဘဲ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားလုိက္ပါက အေအးဓာတ္ဟာ အသီးမွည့္လာျခင္းကုိ ေႏွာင့္ေႏွးေစလုိ႔ပါပဲ။

သခြားသီး

သခြားသီးမ်ားကိုေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားထားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေရခဲေသတၱာရဲ႕ အေအးဓာတ္က သခြားသီးမ်ားကို ျမန္ျမန္ပုပ္သိုးသြားေစႏိုင္ပါတယ္။

ခရမ္းသီး

ခရမ္းသီးကေတာ့  အပူခ်ိန္အနိမ့္မွာ မထားသင့္တဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားတာပါ။ ခရမ္းသီးရဲ႕ မူလအရသာဟာ အလ်င္အျမန္ ေလ်ာ့က်သြားႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းသီးကိုေတာ့ ဒီအတုိင္း အျပင္မွာပဲ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ထားထားသင့္ပါတယ္။

အာလူးသီး

အာလူးသီးလည္း ထုိနည္းလည္းေကာင္းပါပဲ။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ လုံးဝထည့္မထားသင့္တဲ့ အသီးအႏွံပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲကုိ ထည့္ျခင္းအားျဖင့္ အာလူးသီးရဲ႕ သဘာဝအရသာဟာ ပ်က္စီးသြားၿပီး စားရတာ အရသာမရိွျဖစ္ေစပါတယ္။ ေရခဲေသတၱာက ထုတ္လႊတ္တဲ့ အေအးဓာတ္ဟာ အာလူးသီးရဲ႕ အထဲမွာပါတဲ့ ပါးလႊာတဲ့ အလႊာတစ္ထပ္ကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။ အသီးေျခာက္ေသြ႕တာေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။

ေပါင္မုန့္

ေပါင္မုန္႔မ်ားကုိေတာ့ ထားတဲ့ေနရာမွာေတာ့ အလြယ္တကူ မိႈတက္တာေတြ မျဖစ္ရေအာင္ ဆားအနည္းငယ္ကုိ ျဖဴးၿပီး ထားထားသင့္ပါတယ္။ ပလတ္စတစ္နဲ႔ အုပ္ထားဟာ ေပါင္မုန္႔အတြက္ အႏၱရာယ္မ်ားတဲ့ အရာတစ္ခုလုိ႔ ေျပာရမွာပါ။ ပလတ္စတစ္နဲ႔ အုပ္ထားျခင္းအားျဖင့္ ေပါင္မုန္႔သားေတြအတြက္ လုံေလာက္တဲ့ ေလဝင္ေလထြက္ကုိ မရေစတဲ့အျပင္ မိႈတက္ေစမယ့္ စိုထုိင္းမႈကုိလည္း ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ ေပါင္မုန္႔ကို ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားျခင္းကေတာ့ သိပ္သင့္ေတာ္တဲ့ နည္းလမ္းတစ္ခုေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ေရခိုးေရေေငြ႕ေၾကာင့္ ေပါင္မုန္႔ကို ေပ်ာ့ၿပဲေစပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း ေပါင္မုန္႔ေတြကုိ  freezer ထဲထည့္ထားျခင္းကေတာ့ ၄ လကေန ၆ လအထိ လတ္ဆတ္ေစပါသတဲ့။

ေခ်ာကလက္

ေခ်ာကလက္ကေတာ့ သိမ္းဆည္းဖုိ႔ အလြယ္ကူဆုံးအရာပါ။ ေနေရာင္တုိက္ရိုက္မရတဲ့ ေအးျမတဲ့ေနရာ ဘယ္ေနရာမဆုိ ထားထားလုိ႔ရပါတယ္။ ေရခဲေသတၱာထဲကိုေတာ့ မထည့္ထားသင့္ပါဘူး။ အပူခ်ိန္ေလ်ာ့က်သြားတာရဲ႕ side effect က ေခ်ာကလတ္ရဲ႕ အေပၚယံမ်က္ႏွာျပင္ေပၚက ေရဓာတ္ဟာ အျဖဴေရာင္အလႊာအျဖစ္ေျပာင္းလဲသြားေစႏိုင္ပါတယ္။

ပ်ားရည္

ပ်ားရည္ကေတာ့ ဘယ္လုိထားထား အဆင္ေျပပါတယ္။ အခ်ိန္အၾကာႀကီးအထိ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ သိမ္းဆည္းထားရင္ေတာင္မွ အရသာေလ်ာ့မသြားတဲ့ အရာတစ္ခုပါ။ ဒါေပမယ့္ ေရခဲေသတၱာထဲေတာ့ မထည့္ထားသင့္ပါဘူး။ ပ်ားရည္ကုိ ေအးခဲသြားေစလုိ႔ ပ်ားရည္ထဲမွာပါတဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြ၊ အာဟာရေတြကို ေလ်ာ့နည္းသြားေစပါတယ္။

သံလြင္ဆီ

သံလြင္ဆီကိုေတာ့ ေနေရာင္ျခည္တုိက္ရိုက္မရတဲ့ အခန္းအပူခ်ိန္မွာပဲ သိမ္းဆည္းထားသင့္ပါတယ္။ ေရခဲေသတၱာထဲကိုထဲမွာ ထည့္မထားသင့္တဲ့ အရာတစ္ခုလည္းျဖစ္ပါတယ္။

ျကက္သြန္ျဖဴနီ

ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီေတြကို ေရရွည္အထားခံခ်င္တယ္ဆုိရင္ေ တာ့ ေအးၿပီး ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာမွာ သိမ္းဆည္းထားတာ အေကာင္းဆုံးပါပဲ။ တကယ္လုိ႔ ၾကက္သြန္နီေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကုိ အထားခံခ်င္ပါက သူတုိ႔ကို စုခ်ည္ၿပီး တြဲေလာင္းခ်ိတ္ထားတာ အေကာင္းဆုံးနည္းလမ္းျဖစ္ပါတယ္။ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားရင္ေတာ့ ျမန္ျမန္ပုပ္သိုးသြားတတ္ပါတယ္။

တရုတ္နံနံ

ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းဆည္းဖုိ႔ အေကာင္းဆုံးအရြက္ကေတာ့ တရုတ္နံနံျဖစ္ပါတယ္။ သိမ္းဆည္းတဲ့ေနရာမွာလည္း ပလတ္စတစ္နဲ႔ အုပ္ၿပီး ထည့္ထားတာမ်ိဳး မျဖစ္သင့္ပါ။ ဒီလုိအုပ္လုိက္ျခင္းအားျဖင့္ တရုတ္နံနံမ်ားကုိ အလ်င္အျမန္ပုပ္သိုးေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

Source : Lifehack

Photo : Pexels Unicode Font :

ကြှနျတောျတို့ဟာ အစားအစာတှကေို အကုနျလုံး ရခေဲသတေ်တာထဲမှာပဲ သိမျးဆညျးလေ့ရှိကွပါတယျ။ အသီးအနှံတှေ၊ ခြိုခဉြျတှေ၊ အသားငါးတှေ၊ ခြောကလတျတှနေဲ့ ပေါငျမုနျ့တှေ အကုနျ အကုနျ စြေးဝယျပွီး ပွနျလာရငျ လှယျလငျ့တကူပဲ ရခေဲသတေ်တာထဲ ထညျ့ထားလိုကျကွပါတယျ။

ဒီလို လှယျလငျ့တကူ ရခေဲသတေ်တာထဲ ထညျ့ထားခွငျးဟာ တခြို့အစားအသောကျတှအေတှကျ ကောငျးတဲ့ အရာတစျခုတော့ မဟုတျပါဘူး။ ဒါကွောငျ့ မိမိခကြျပွုတျရမယျ့ အစားအသောကျတှကေို မှနျကနျစှာ သိမျးဆညျးနိုငျဖို့ နညျးလမျးမြားကို လမျးညှှနျလိုကျပါတယျ။

အရညျရှှမျးသစျသီးမြားကိုတော့ ရခေဲသတေ်တာထဲမှာ သိမျးဆညျးမထားဘဲ ဒီအတိုငျး ကွောငျအိမျထဲမှာ သိမျးထားသငျ့ပါတယျ။ လိမ်မောျသီးလိုမြိုး သစျသီးမြိုးဟာ အပူခြိနျနိမျ့တဲ့ အနအေထားမှာ အခြိနျကွာမွငျ့စှာ သိမျးဆညျးထားပါက လိမ်မောျသီးရဲ့ အရသာဟာ လြော့ကသြှားပွီး အရသာမရှိတာတှလေညျး ဖွစျနိုငျပါတယျ။ ကနြျးမာရေးအတှကျလညျး အကြိုးရတာ နညျးစပေါလိမျ့မယျ။

ထာပတျသီး

ထောပတျသီးမြားကို ထိနျးသိမျးရတာ ခကျမယျထငျပါတယျ။ တကယျလို့ အသီးတှဟော မှညျ့နပွေီဆိုရငျ မွနျမွနျပုပျသိုးမသှားအောငျ ရခေဲသတေ်တာထဲမှာ ထားနိုငျပါတယျ။ တကယျလို့ မမှညျ့သေးဘဲ အစိမျးပဲရှိနတေယျဆိုရငျ ရခေဲသတေ်တာထဲမှာ မထားသငျ့ပါဘူး။ ဘာလို့လဲဆိုတော့ ထောပတျသီးမြားကို မမှညျ့သေးဘဲ ရခေဲသတေ်တာထဲမှာ ထားလိုကျပါက အအေးဓာတျဟာ အသီးမှညျ့လာခွငျးကို နှောငျ့နှေးစလေို့ပါပဲ။

သခှားသီး

သခှားသီးမြားကိုတော့ ရခေဲသတေ်တာထဲမှာ ထားထားနိုငျပါတယျ။ ဒါပမေယျ့ ရခေဲသတေ်တာရဲ့ အအေးဓာတျက သခှားသီးမြားကို မွနျမွနျပုပျသိုးသှားစနေိုငျပါတယျ။

ခရမျးသီး

ခရမျးသီးကတော့  အပူခြိနျအနိမျ့မှာ မထားသငျ့တဲ့ အသီးတစျမြိုးပါ။ ရခေဲသတေ်တာထဲ ထညျ့ထားတာပါ။ ခရမျးသီးရဲ့ မူလအရသာဟာ အလငြျအမွနျ လြော့ကသြှားနိုငျပါတယျ။ ခရမျးသီးကိုတော့ ဒီအတိုငျး အပွငျမှာပဲ အခနျးအပူခြိနျမှာ ထားထားသငျ့ပါတယျ။

အာလူးသီး

အာလူးသီးလညျး ထိုနညျးလညျးကောငျးပါပဲ။ ရခေဲသတေ်တာထဲမှာ လုံးဝထညျ့မထားသငျ့တဲ့ အသီးအနှံပါ။ ရခေဲသတေ်တာထဲကို ထညျ့ခွငျးအားဖွငျ့ အာလူးသီးရဲ့ သဘာဝအရသာဟာ ပကြျစီးသှားပွီး စားရတာ အရသာမရှိဖွစျစပေါတယျ။ ရခေဲသတေ်တာက ထုတျလှှတျတဲ့ အအေးဓာတျဟာ အာလူးသီးရဲ့ အထဲမှာပါတဲ့ ပါးလှှာတဲ့ အလှှာတစျထပျကို ပကြျစီးစပေါတယျ။ အသီးခွောကျသှေ့တာတှေ ဖွစျတတျပါတယျ။

ပေါငျမုနျ့

ပေါငျမုနျ့မြားကိုတော့ ထားတဲ့နရောမှာတော့ အလှယျတကူ မှိုတကျတာတှေ မဖွစျရအောငျ ဆားအနညျးငယျကို ဖွူးပွီး ထားထားသငျ့ပါတယျ။ ပလတျစတစျနဲ့ အုပျထားဟာ ပေါငျမုနျ့အတှကျ အန်တရာယျမြားတဲ့ အရာတစျခုလို့ ပွောရမှာပါ။ ပလတျစတစျနဲ့ အုပျထားခွငျးအားဖွငျ့ ပေါငျမုနျ့သားတှအေတှကျ လုံလောကျတဲ့ လဝေငျလထှေကျကို မရစတေဲ့အပွငျ မှိုတကျစမေယျ့ စိုထိုငျးမှုကိုလညျး မွငျ့တကျစပေါတယျ။ ပေါငျမုနျ့ကို ရခေဲသတေ်တာထဲ ထညျ့ထားခွငျးကတော့ သိပျသငျ့တောျတဲ့ နညျးလမျးတစျခုတော့ မဟုတျပါဘူး။ ရခေိုးရေငှေေ့ကွောငျ့ ပေါငျမုနျ့ကို ပြော့ပွဲစပေါတယျ။ ဒါပမေယျ့လညျး ပေါငျမုနျ့တှကေို  freezer ထဲထညျ့ထားခွငျးကတော့ ၄ လကနေ ၆ လအထိ လတျဆတျစပေါသတဲ့။

ခြောကလကျ

ခြောကလကျကတော့ သိမျးဆညျးဖို့ အလှယျကူဆုံးအရာပါ။ နရေောငျတိုကျရိုကျမရတဲ့ အေးမွတဲ့နရော ဘယျနရောမဆို ထားထားလို့ရပါတယျ။ ရခေဲသတေ်တာထဲကိုတော့ မထညျ့ထားသငျ့ပါဘူး။ အပူခြိနျလြော့ကသြှားတာရဲ့ side effect က ခြောကလတျရဲ့ အပေါျယံမကြျနှာပွငျပေါျက ရဓောတျဟာ အဖွူရောငျအလှှာအဖွစျပွောငျးလဲသှားစနေိုငျပါတယျ။

ပြားရညျ

ပြားရညျကတော့ ဘယျလိုထားထား အဆငျပွပေါတယျ။ အခြိနျအကွာကွီးအထိ နှစျပေါငျးမြားစှာ သိမျးဆညျးထားရငျတောငျမှ အရသာလြော့မသှားတဲ့ အရာတစျခုပါ။ ဒါပမေယျ့ ရခေဲသတေ်တာထဲတော့ မထညျ့ထားသငျ့ပါဘူး။ ပြားရညျကို အေးခဲသှားစလေို့ ပြားရညျထဲမှာပါတဲ့ ဂုဏျသတ်တိတှေ၊ အာဟာရတှကေို လြော့နညျးသှားစပေါတယျ။

သံလှငျဆီ

သံလှငျဆီကိုတော့ နရေောငျခွညျတိုကျရိုကျမရတဲ့ အခနျးအပူခြိနျမှာပဲ သိမျးဆညျးထားသငျ့ပါတယျ။ ရခေဲသတေ်တာထဲကိုထဲမှာ ထညျ့မထားသငျ့တဲ့ အရာတစျခုလညျးဖွစျပါတယျ။

ကွကျသှနျဖွူနီ

ကွကျသှနျဖွူနဲ့ ကွကျသှနျနီတှကေို ရရှေညျအထားခံခငြျတယျဆိုရငျေ တာ့ အေးပွီး ခွောကျသှေ့တဲ့နရောမှာ သိမျးဆညျးထားတာ အကောငျးဆုံးပါပဲ။ တကယျလို့ ကွကျသှနျနီတှေ တောျတောျမြားမြားကို အထားခံခငြျပါက သူတို့ကို စုခညြျပွီး တှဲလောငျးခြိတျထားတာ အကောငျးဆုံးနညျးလမျးဖွစျပါတယျ။ ရခေဲသတေ်တာထဲ သိမျးထားရငျတော့ မွနျမွနျပုပျသိုးသှားတတျပါတယျ။

တရုတျနံနံ

ရခေဲသတေ်တာထဲ သိမျးဆညျးဖို့ အကောငျးဆုံးအရှကျကတော့ တရုတျနံနံဖွစျပါတယျ။ သိမျးဆညျးတဲ့နရောမှာလညျး ပလတျစတစျနဲ့ အုပျပွီး ထညျ့ထားတာမြိုး မဖွစျသငျ့ပါ။ ဒီလိုအုပျလိုကျခွငျးအားဖွငျ့ တရုတျနံနံမြားကို အလငြျအမွနျပုပျသိုးစမှော ဖွစျပါတယျ။

Source : Lifehack

Photo : Pexels

 

Comment here