Health

ခံတြင္းအနံ႔ဆုိး၀ါးျခင္းကိုကုစားဖုိ႕ ေဆာင္ရန္ေရွာင္ရန္မ်ားကို လိုက္နာသင့္ပါတယ္…..

<<< Zawgyi ၿဖင့္ဖတ္ရန္ >>>

ခံတြင္းအနံ႔ဆုိး၀ါးေစေသာ အျပဳအမူမ်ားကို ေဖာ္ၿပေပးလိုက္ပါတယ္။

(၁) စားၿပီးတဲ့အခါမွာ အၾကြင္းအက်န္ေတြဟာ သြားနဲ႔ လွ်ာကုိ ကုိတြယ္ကပ္ၿပီး က်န္ေစတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ခံတါင္းအနံ႔ကုိ ဆုိး၀ါးေစပါတယ္။ ဥပမာ- ဒိန္ခဲ၊ ဘီစကစ္၊ ေပါင္မုန္႔၊ ပိန္းဥ၊ ကန္စြန္းဥ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ။

(၂) အဲဒီ အၾကြင္းအက်န္ အစာေတြကုိ ဘက္တီးရီးယားေတြက အနံ႔ဆုိးေတြ ထြက္ေစဖုိ႔ ဓာတ္ေျပာင္းေပးပါတယ္။

(၃) အစာမေၾကေစႏုိင္ေသာ အစာေတြကုိ စားပါကလည္း အစာအိမ္ထဲမွာ အဲဒီအစာေတြ သုိေလွာင္ထားတဲ့အခ်ိန္ ၾကာတာနဲ႔အမွ် ဆုိး၀ါးတဲ့ အနံ႔ေတြ ခံတြင္းကုိျပန္တက္ၿပီး အနံ႔ဆုိးထြက္ေစပါတယ္။ ဥပမာ-ဓာတ္ခ်ဳပ္ေနတဲ့အခါ ခံတြင္းက ျပန္ထြက္တဲ့ အနံမ်ိဳး။

(၄) ေဆးလိပ္နဲ႔ အရက္ကေန ပါတဲ့ အနံ႔အသက္နဲ႔ ဓာတ္ေပါင္းေတြေၾကာင့္လည္း သြားနဲ႔ခံတြင္းမွာ အနံ႔ေတြ စြဲက်န္ၿပီး အနံ႕ဆုိး၀ါးေစးပါတယ္။

(၅) အျခားကိုယ္တြင္းေရာဂါတစ္ခုခုေၾကာင့္လည္း ခံတြင္းအနံ႔ဆုိး၀ါးေစပါတယ္။

ခံတြင္းအနံ႔သက္သာေစဖုိ႔ လုပ္ေဆာင္နည္း….

(၁) အစာစားၿပီးတုိင္း ပလုပ္က်င္းပါ၊ သြားတုိက္ပါ၊ လွ်ာကုိ ပြတ္ၿပီး ေျပာင္စင္ေအာင္ ေဆးပါ။

(၂) အစာေၾကညက္ဖုိ႔အတြက္ ေရကုိ ၀ေအာင္ေသာက္ပါ။

(၃) အရက္ေဆးလိပ္ကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။

(၄) ပုပ္ေဟာင္တဲ့ အစားအစာမ်ိဳးကို မစားပါနဲ႕။ ဥပမာ- ငါးပိေရ၊ ဒညင္းသီး။

အေကာင္းဆုံး ေဆးရည္ကို မွီဝဲသင့္ပါတယ္…..

ခံတြင္းအနံသက္သာေစဖုိ႔ အေကာင္းဆုံးေဆးရည္ကေတာ့ ပန္းသီးဗနီဂါအရည္ ျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းသီးဗနီဂါမွာ malic နဲ႔ acetic acid ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္လုိ႔ ခံတြင္းထဲမွာရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြကုိ အျမန္ဆုံးႏွိမ္ႏွင္းေပးၿပီး ခံတြင္းအနံ႕ဆုိးျခင္းကုိ ေလွ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ပန္းသီးဗနီဂါမွာ calcium, potassium, sodium, magnesium, copper, sulfur  ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္လုိ႔ ခံတြင္းနဲ႔ သြားက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အစာေျခစနစ္ကုိ လွ်င္ျမန္ေစၿပီး ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကိုလည္း ေလွ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ ပန္းသီးဗနီဂါမရွိရင္လည္း ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ေလာက္ အစားစားၿပီးတုိင္း ေသာက္ေပးရင္ ထိေရာက္တဲ့ အက်ိဳးကို ေပးစြမ္းပါတယ္။ ပန္းသီးဗနီဂါ အသုံးျပဳပုံကေတာ့ ပန္းသီးဗနီဂါ စားပြဲတင္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းကို ေရႏွစ္ေအာင္စနဲ႔ ေရာၿပီး အစားစားၿပီးတုိင္း ေသာက္ေပးရတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ခံတြင္းအနံ႔ဆုိး၀ါးတယ္လုိ႔ ထင္တဲ့ အခ်ိန္မ်ိဳးမွာလည္း ေသာက္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

<<< Unicode ဖွငျ့ဖတျရနျ >>>

ခံတှငျးအနံ့ဆိုးဝါးစသေော အပွုအမူမြားကို ဖောျပွပေးလိုကျပါတယျ။

(၁) စားပွီးတဲ့အခါမှာ အကွှငျးအကနြျတှဟော သှားနဲ့ လြှာကို ကိုတှယျကပျပွီး ကနြျစတေဲ့ အစားအစာတှဟော ခံတါငျးအနံ့ကို ဆိုးဝါးစပေါတယျ။ ဥပမာ- ဒိနျခဲ၊ ဘီစကစျ၊ ပေါငျမုနျ့၊ ပိနျးဥ၊ ကနျစှနျးဥ၊ ကွကျသှနျနီ၊ ကွကျသှနျဖွူ။

(၂) အဲဒီ အကွှငျးအကနြျ အစာတှကေို ဘကျတီးရီးယားတှကေ အနံ့ဆိုးတှေ ထှကျစဖေို့ ဓာတျပွောငျးပေးပါတယျ။

(၃) အစာမကွစေနေိုငျသော အစာတှကေို စားပါကလညျး အစာအိမျထဲမှာ အဲဒီအစာတှေ သိုလှောငျထားတဲ့အခြိနျ ကွာတာနဲ့အမြှ ဆိုးဝါးတဲ့ အနံ့တှေ ခံတှငျးကိုပွနျတကျပွီး အနံ့ဆိုးထှကျစပေါတယျ။ ဥပမာ-ဓာတျခြုပျနတေဲ့အခါ ခံတှငျးက ပွနျထှကျတဲ့ အနံမြိုး။

(၄) ဆေးလိပျနဲ့ အရကျကနေ ပါတဲ့ အနံ့အသကျနဲ့ ဓာတျပေါငျးတှကွေောငျ့လညျး သှားနဲ့ခံတှငျးမှာ အနံ့တှေ စှဲကနြျပွီး အနံ့ဆိုးဝါးစေးပါတယျ။

(၅) အခွားကိုယျတှငျးရောဂါတစျခုခုကွောငျ့လညျး ခံတှငျးအနံ့ဆိုးဝါးစပေါတယျ။

ခံတှငျးအနံ့သကျသာစဖေို့ လုပျဆောငျနညျး….

(၁) အစာစားပွီးတိုငျး ပလုပျကငြျးပါ၊ သှားတိုကျပါ၊ လြှာကို ပှတျပွီး ပွောငျစငျအောငျ ဆေးပါ။

(၂) အစာကွညေကျဖို့အတှကျ ရကေို ဝအောငျသောကျပါ။

(၃) အရကျဆေးလိပျကို ရှောငျကွဉျပါ။

(၄) ပုပျဟောငျတဲ့ အစားအစာမြိုးကို မစားပါနဲ့။ ဥပမာ- ငါးပိရေ၊ ဒညငျးသီး။

အကောငျးဆုံး ဆေးရညျကို မှီဝဲသငျ့ပါတယျ…..

ခံတှငျးအနံသကျသာစဖေို့ အကောငျးဆုံးဆေးရညျကတော့ ပနျးသီးဗနီဂါအရညျ ဖွစျပါတယျ။ ပနျးသီးဗနီဂါမှာ malic နဲ့ acetic acid ဓာတျတှေ ပါဝငျလို့ ခံတှငျးထဲမှာရှိတဲ့ ဘကျတီးရီးယားတှကေို အမွနျဆုံးနှိမျနှငျးပေးပွီး ခံတှငျးအနံ့ဆိုးခွငျးကို လြှော့ပါးစပေါတယျ။ နောကျပွီး ပနျးသီးဗနီဂါမှာ calcium, potassium, sodium, magnesium, copper, sulfur  ဓာတျတှေ ပါဝငျလို့ ခံတှငျးနဲ့ သှားကနြျးမာရေးကို ကောငျးမှနျစပေါတယျ။ အစာခွစေနစျကို လြှငျမွနျစပွေီး ဝမျးခြုပျခွငျးကိုလညျး လြှော့ပါးစပေါတယျ။ ပနျးသီးဗနီဂါမရှိရငျလညျး ပနျးသီးဖြောျရညျတစျခှကျလောကျ အစားစားပွီးတိုငျး သောကျပေးရငျ ထိရောကျတဲ့ အကြိုးကို ပေးစှမျးပါတယျ။ ပနျးသီးဗနီဂါ အသုံးပွုပုံကတော့ ပနျးသီးဗနီဂါ စားပှဲတငျဇှနျး နှစျဇှနျးကို ရနှေစျအောငျစနဲ့ ရောပွီး အစားစားပွီးတိုငျး သောကျပေးရတာ ဖွစျပါတယျ။ ခံတှငျးအနံ့ဆိုးဝါးတယျလို့ ထငျတဲ့ အခြိနျမြိုးမှာလညျး သောကျပေးနိုငျပါတယျ။

Ref : Brightside

 

Comment here